Ανακαλύπτοντας την ιστορία της Καβάλας μέσα απο τα κτήρια της

Ανακαλύπτοντας την ιστορία της Καβάλας μέσα απο τα κτήρια της

Υπάρχουν μερικές πόλεις που κερδίζουν τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά, που τον κάνουν να πιστεύει ότι τις ξέρει από παλιά ακόμα. Φιλικές, «ζεστές» και «ανοιχτόκαρδες» αλλά και σαγηνευτικά όμορφες. Ανάμεσα σε αυτές, λένε οι ντόπιοι, ξεχωρίζει η Καβάλα. Αμφιθεατρικά χτισμένη, με θέα από το Κάστρο και την παλιά πόλη στην απεραντοσύνη του Αιγαίου, η πόλη της Καβάλας αποτελεί ιδανική επιλογή όλες τις εποχές του χρόνου για να την επισκεφθεί κάποιος και να περιηγηθεί στην πλούσια ιστορία της και τα μνημεία της.

Γι? αρκετούς η Καβάλα θεωρείται μια “δύσκολη” πόλη να την ανακαλύψει κάποιος και να περιηγηθεί σε αυτήν. Λόγω της μορφολογίας της και της δόμησής της (κτισμένη πάνω στο όρος Σύμβολο) ο επισκέπτης πρέπει να περπατήσει αρκετά αν θέλει να δει από κοντά και να θαυμάσει εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς εικόνες ή μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κατοικίες, μνημεία, εκκλησίες και δημόσια κτίρια.

Η Καβάλα όμως της περιήγησης, της ιστορίας, των διακοπών, της χαλαρής βόλτας είναι μια πόλη ζωντανή, γεμάτη από εκπλήξεις, με νεοκλασικά κτήρια, εντυπωσιακές καπναποθήκες (ή καπνομάγαζα όπως τα λένε οι ντόπιοι) στο κέντρο της, με ανθρώπους πρόθυμους να βοηθήσουν τον επισκέπτη να την ανακαλύψει. Ο τρόπος εύκολος, προσιτός και οικονομικός αν ο επισκέπτης δε θέλει να κουραστεί περπατώντας. Μ? ένα ποδήλατο η Καβάλα γίνεται μια πόλη ιδιαίτερη. Μπορεί να μη διαθέτει οργανωμένους ποδηλατοδρόμους ωστόσο το ποδήλατο αποτελεί ένα ιδανικό μέσο για να περιηγηθεί κάποιος στην ιστορία της επισκέποτντας ορισμένα τοπόσημα αλλά και κτίσματα που αποτελούν σημαντικούς σταθμούς της πάνω από 2.500 χρόνια ιστορίας της.

Ο επισκέπτης θα απευθυνθεί στο Κέντρο Τουριστικών Πληροφοριών του Δήμου Καβάλας, στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας ώστε να μισθώσει για όσο χρονικό διάστημα επιθυμεί ένα ποδήλατο που θα το παραλάβει από έναν από τους τέσσερεις σταθμούς που λειτουργούν στο κέντρο. Η βόλτα του στην Καβάλα, στα ιστορικά κτίσματα, τα νεοκλασικά κτήρια και τις εκκλησίες μόλις ξεκινάει. Πρώτος σταθμός η παλιά πόλη όπου ο ποδηλάτης θα διασχίσει το κεντρικό λιθόστρωτο δρόμο Θεοδώρου Πουλίδου για να φτάσει μέχρι την άκρη της Χερσονήσου την Παναγία και μετά να πάρει το δρόμο της επιστροφής με κατεύθυνση τη σύγχρονη πόλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ